سبک های معماری

دانلود فایل معرفی کامل سبک معماری ارگانیک

معماری ارگانیک

بینش معماری ارگانیک ریشه در فلسفه رمانتیک دارد. رمانتیسم یک جنبش فلسفی هنری و ادبی در اواخر قرن ۱۸ و ۱۹ میلادی در شمال غربی اروپا بود،که به سایر نقاط اروپا و آمریکا سرایت کرد. این جنبش، واکنشی در مقابل خرد گرایی عقل مدرن بود. رمانتیک ها همانند پیروان تفکر کلاسیک، به ذهن انسان اعتقاد داشتند. ولی رمانتیک ها به آن بخش از ذهن توجه داشتند که بیشتر درباره احساس وعواطف بود. درصورتی که برای فلاسفه کلاسیک عقل و منطق اهمیت داشت.
نکته حائز اهمیت این که اکثر فلاسفه رمانتیک شاعر بودند و به تجلیل از طبیعت عواطف وتخیل می پرداختند.در حالی که اکثر فلاسفه کلاسیک ریاضیدان بودند. برای نظریه پردازان قرن نوزدهم آمریکا که به دنبال زیبایی مدرن بودند طبیعت تنها فلسفه صحیح تلقی می شد.هنرمند می بایست ترکیبی می ساخت که به موازات طبیعت باشد و پروسه حیات و رشد و توسعه را به صورتی انتزاعی نشان دهد.
رالف والدو امرسون نویسنده شاعر و کشیش آمریکایی هنرمندان را تشویق می کرد که از طبیعت الهام بگیرند.وی هنرمندان را برای یافتن رابطه بین فرم و عملکرد در طبیعت هدایت می کرد او می نویسد :طبیعت سیستمی از فرم ها و روش های به وجود آوردن را خلق می کند، که مستقیما قابل تطبیق در هنر است. همچنین ویوله لودوک معمار معروف فرانسوی معماران را ترغیب می کرد که قوانین طبیعی خلقت را به کار گیرند. همانند مجسمه سازان قرون وسطی که گیاهان و حیوانات را مطالعه می کردند تا بفهمند که چگونه فرم های آنها یک عملکرد را نشان می دهند و یا خود را با خصوصیات ارگانیسم تطبیق می دهند.
معماری ارگانیک در آمریکا در قرن ۱۹ توسط فرانک فرنس و لویی سالیوان شکل گرفت.اوج شکوفایی این نظریه را می توان در نیمه اول قرن بیستم درنوشته ها وطرح های فرانک لوید رایت مشاهده کرد.
به اعتقاد فرانک فرنس بر اساس نظریه ارگانیک همه فرمها طبیعی پویا هستند. نیروها و فشارهایی که در ساختار یک حیوان دخیل هستند کشش ماهیچه ها و مفاصل هنگامی که موجود حرکت می کند، طرح رشد و گسترش که در فرم گیاهان و صدف ها دیده می شود، تصویری از یک شکل زنده است.اگر یک کار هنری بخواهد بیان کننده باشد، باید به صورت ارگانیک ساخته شود. اجزا آن نمی توانند به صورت بخش های مجزا باشند بلکه آنها باید در یک سیستم پویا و شکل پذیر در یکدیگر ادغام شده باشند.
بیان در معماری باید در حل کردن نیروهای فیزیکی که در یک کالبد ارگانیک عمل می کند، صورت گیرد. سالیوان از پایه گذاران مکتب شیکاگو و معماری مدرن درآمریکا بود. وی اعتقاد بسیار زیادی به فرم های طبیعی و سبک ارگانیک داشت. سالیوان به روشی معتقد بود که مشابه پروسه به وجود آوردن در طبیعت بود. او برای اولین بار اصطلاح فرم تابع عملکرد را بیان نمود. یعنی سالیوان فرم تابع عملکرد را در پروسه رشد و حرکت طبیعی می دید. سالیوان در مورد مصالح می گفت: سنگ و ملات، در ساختمان ارگانیک زنده می شود. موضوعی که فرانک لوید رایت شاگرد وی بهتر از هر معمار معاصر دیگری آن را در ساختمان هایش نشان داده است. رایت اگر چه با تکنولوژی مدرن مخالفتی نداشت ولی وی آن را به عنوان غایت و هدف تلقی نمی نمود.به اعتقاد رایت تکنولوژی وسیله ای است برای رسیدن به یک معماری والاترکه از نظر وی همانا معماری ارگانیک بود.
از نظر رایت ارگانیک یعنی تلفیق شدن کل مجموعه و در مورد ساختمان ارگانیک معتقد بود: ساخته شده توسط افراد از درون زمین با تمهیداتی که خود در نظرمی گیرند و با توجه به زمان مکان محیط و هدف.

از جمله معماران مطرح این سبک در آمریکا در حال حاضر فی جونز است. هرچند معماری ارگانیک بر خلاف کارهای میس وندروهه و لوکوربوزیه صورتی جهانی به خود نگرفت، ولی با این حال پیروانی در سایر کشورها پیدا کرد. در اروپا می توان از هوگوهرینگ و هانز شارون آلمانی، آلوار آلتو فنلاندی وگروه دیستیل در هلند نام برد. در ایران هم می توان در کارهای مهندس هوشنگ سیحون – مهندس پاسبان – مهندس مهرداد ایروانیان نمونه هایی از اصول طراحی معماری ارگانیک را مشاهده کرد. معماران Imre makovecz , Hundertr wasser , Bruno zevi , rudulf steiner , bruce goff , Louis Sullivan , frank liyod wright , antoni gaudy , Gustavo sickly و غالب اخیر Anton alerts و laurie backer همه در کارشان در معماری ارگانیک مشهور هستند.
معماری ارگانیک فلسفه معماری است که هارمونی را میان مسکن انسان و جهان طبیعی ترویج می دهد، به وسیله طرحی که کاملا مخلوط و موافق با سایتش نزدیک می شود. که ساختمان ها، مبلمان و محیط ها بخشی از ترکیب متحد وابسته به یکدیگر شده اند.همچنین معماری ارگانیک به همه طبیعت از مراحل طراحی فرانک لوید رایت ترجمه شده است. متریال ها، اشکال عمده و ترتیب اصلی مطالب مهم ادامه پیدا می کنند که خودشان را به عنوان یک چیز کلی در سراسر ساختمان تکرار کنند.
ایده معماری ارگانیک فقط به لفظ ارتباط ساختمان با محیط های طبیعی اشاره نمی کند، بلکه چگونگی طراحی ساختمان ها تفکر دقیقی هست درباره اینکه آیا اینها ارگانیسم یکپارچه ای بودند؟ هندسه در سراسر ساختمان های رایت حالت و منشا مرکزی را درست می کند.
همچنین ضرورتاً معماری ارگانیک طراحی تحت الفظی از هر جزء ساختمان است. از پنجره تا کف سازی ها، تا صندلی های شخصی، قصد دارد که فضا را پر کند.
هرچیزی که با دیگری ارتباط دارد بازتاب سیستم های مرتب همزیستی با طبیعت است. اصطلاح معماری ارگانیک به وسیله فرانک لوید رایت ابداع شد گرچه هیچ وقت سبک پنهانش با نوشته به صورت خوبی بند بند نشده بود:
“در نتیجه من اینجا می ایستم قبل از موعظه کردن شما برای معماری ارگانیک”
شناساندن معماری ارگانیک برای داشتن یک هدف مدرن و آموزش آن بسیار نیازمند است، اگر ما اکنون برای دیدن کل زندگی هستیم و پذیرایی کل زندگی، نگه داشتن سنت های ضروری برای یک سنت عام ( مهم ) ،همچنین گرامی نداشتن هیچ شکل متعصبانه که برای ما در گذشته حال و آینده پا برجا مانده است. اما در عوض تمجید از قوانین ساده عقل سلیم یا حس فوق العاده ای که شما ترجیح می دهید از راه عناصر طبیعی تعیین کنید.” (فرانک لوید رایت، معمار ارگانیک، 1939)”
تئوریسین ، دیوید پیرسون، لیستی از قوانین درباره طراحی معماری ارگانیک پیشنهاد کرد. که به عنوان gaia charter برای طراحی و معماری ارگانیک شناخته شده است که می گوید بگذارید طراحی :
– الهام گرفته از طبیعت و قابل تحمل، شاداب نگه داشته شده از گزند و گوناگون باشد.

ارگانیک =طبیعت گرایی ؟؟؟؟

رایت از روابط فرد با محیط پیرامون خود صحبت می کند . در نتیجه رابطه ای که میان فرد با معماری و فرد با طبیعت برقرار می شود اساس نظریه وی را تشکیل می دهد. رایت اصطلاح معماری ارگانیک را با واژه های دیگر نظیر پویا ، حیاتی، جوهری و همه جانبه تعریف کرده و منظور خود را از واژه ارگانیک که معنی فارسی آن اندام واره ای مشخص می سازد. عشق به طبیعت و هماهنگی معنوی و باطنی با آن عنصر اصلی تفکر و گرایش رایت است. از این رو می خواهد معماری بخش جدا ناپذیر طبیعت باشد اما باید توجه داشت این تمایل به هیچ وجه به معنای طبیعت گرایی صرف(ناتورالیسم) نیست .
در معماری ارگانیک هماهنگی لزوما به معنای همسانی همشکلی و حتی هم نوایی (هارمونی)نیست بلکه درک دریافت خصوصیات و ذات طبیعت و خلقت و به رسمیت شناختن و احترام به آن و در نهایت الهام گرفتن از آن است.
توجه بیشتر رایت به طبیعت بی نظم و بکر است اما در ژاپن نگرشی به وجود آمد که توانست طبیعت را به نظم در بیاورد.
تادائو آندو
او خود یک معمایی است . هیچ کس اطلاع دقیقی از زندگی شخصی و ی ندارد . حتی جای تردید است که از دانشگاه فارغ التحصیل شده باشد . آنچه از او می دانیم متولد اوزاکا در سال 1941 است و کارگاه شخصی خود را در سال 1970 دایر نموده و تا کنون بیش از 180 پروژه معماری را طراحی کرده است.
آرزوی او ساختن معماری حساس به اکوسیستم است او میداند تمام انسانها به وسیله طبیعت محاصره شده اند وی با بسیج پدیده های طبیعی از راههای بر انگیزاننده که در عین حال عمیقا شاعرانه است می توان واقعیت مادی و محدود معماری عقلانی را به طور چشم گیر به سوی تجربه فضایی بسیار غنی بکشاند که در عین گذرا بودن ملموس و از لحاظ روحی خاطره انگیز و به طور کلی از آن به طبیعت دوم یادکرد.
معماری او بینشی از انسان و طبیعت را نشان میدهد که مسلما مضمون اصلی معماری قرون جدید است .
او طبیعت را به مجموعه ای از عناصر یعنی نور ،آسمان و آب محدود نمود و طی یک روند مشخص
آنها را به عناصر معماری تبدیل می ساخت.
فضاهای وی فضاهای خالص اما نا همگون است و این بر خلاف معماری کوربوزیه و همپیمانانش که همگونی را در تمام جهات گسترش می دهد است.
نقطه حرکت آندو از یک مجموعه علائم بصری است که در طبیعت و فضای بیرون وجود دارد . غروب خورشید ، اقیانوس ، درختان سبز و برف نمونه هایی از این علائم هستند . او همیشه به ارتباط بی مانند انسان و طبیعت توجه داشت.اما این به صورت نمادین از طبیعت تجلی می یافت .

تفکری به قداست آفتاب

یکی از آثار بی نظیرآندو کلیسای نور واقع در اوزاکا است که در سال 1989 ساخت آن به پایان رسید. این حجم بر اساس تابش نور خورشید و محیط شهری اطرافش ساخته شده است . شخصی که وارد بنا می شود باید 180 درجه بچرخد تا وارد سالن اصلی شود . کف این سالن شیب دار است که به وسیله پله های کم ارتفاع به دیواری که پنجره سلیبی شکل بر آن حک شده است منتحی می شود .کف ونیمکت های آن از الوارهای کم ارزشی ساخته شده است تا با سطح زبر و ناصافشان هویت بی پیرایه و با صداقت فضا را مورد تاکید قرار دهند.
از زمانی که معماری ارگانیک توسط فرانک فرنس و لویی سالیوان پایه ریزی شد تا شکوفایی طرح های رایت ، مطالعات و پیگیری های هگوهرینگ ، فرم های شناورهانز شارون ، ترکیب های ابهام برانگیز آلتو و در آخر نو اندیشی آندو ، همواره معماری شاهد ظهور و افول انواع سبکها که هر کدام متکی به اصول خاص فلسفه و اندیشه ای است می باشد. هر چند معماری ارگانیک رایت بر خلاف کارهای میس و کوربوزیه صورتی جهانی و همگانی به خود نگرفت اما تاثیرات بسیار شگرفی در پیش برد معماری دوران مدرن و پسامدرن داشت.


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا