معماران معروف
معرفی کامل معمار بزرگ باستان سنت مارکوس ویتروویوس
معرفی مارکوس ویتروویوس
در عهد باستان نقد معماری پیش رفتی بسیار کمتر از نقد در عرصه نگارگری و پیکرتراشی داشت. این وضعیت در طول سدههای بعد نیز ادامه یافت. به نظر میرسد که علت عمده این پدیده، دشواری شناخت تمایز بین فعالیتهای معماری و ساختمان سازی باشد.
ارسطو معماری را هنری مفید میشناسد، زیرا خانه که به طوری عادی محصول معماری است، انسان را از ناملایمات طبیعی مصون میدارد. تقلیدی نبودن معماری باعث شده است که همچون نگارگری و پیکرتراشی هنر تلقی نشود. حداکثر چنین درک شده است که در معماری به اثر مفید، ارزش زیبایی تزئین نیز افزوده شده است.
ارسطو میان عناصر، علل و اصول تمایز قایل بود ومعتقد بود که برای تعیین اصول معماری خوب, راه منطقی این خواهد بود که اول عناصر معماری را تعریف کنیم، دوم اینکه علمی که خوب بودن را شکل میدهد، کشف کنیم و پس از آن است که با ترکیب این دو مورد آنها را بعنوان اصول معماری خوب کنار هم قرار میدهیم.
ویتروویوس با بستری که از اندیشه های فیلسوفان یونانی از جمله افلاطون و ارسطو بوجود آمده بود، به تدوین نظریه معماری پرداخت. او در قرن اول بعد از میلاد کتاب «ده کتاب معماری» را نوشته است که در نوع خود بسیار واجد اهمیت است.
ویتروویوس ضمن تصدیق نوشته های معماران یونانی بویژه پیتیوس و هرموژنه در تدوین دیدگاههای او در خصوص معماری، بر اهمیت آموختن فلسفه و موسیقی توسط معماران بسیار تائید کرد. او ضمن بیان آشنایی خود با آثار سیسرو، لوکرتوس و دارو اشارهای داشت بر اینکه این نویسندگان رومی در ارائه آثار خود بطور آشکار از ادبیات یونانیان الگوبرداری کردند. در سراسر کتاب ویتروویوس به نظرات فیثاغورث، دموکریتوس، افلاطون و ارسطو اشاره شده است
ویتروویوس- در کتاب «ده کتاب معماری» آورده است : “من قوانین مشخصی را تنظیم کردهام که شما با مطالعه آنها میتوانید کیفیت ابنیهای را که تاکنون احداث کردهاید و همچنین آنهایی را که قرار است احداث کنید، مورد قضاوت قرار دهید؛ چرا که من در این رساله اصول معماری را ارائه دادهام.”
این کتاب که از ده فصل تشکیل شده، هر فصل رایک کتاب نامیده که دارای مباحثی به شرح زیر است:
– کتاب اول: آموزش معمار، قواعد کلی تکنیکی و زیبایی شناسی پایه. بخش های فرعی معماری، مکان یابی شهر، دیوار های شهر، جهت یابی خیابان ها با توجه به باد ها و … .
– کتاب دوم: منشا خانه ی مسکونی، مصالح ساختمانی.
– کتاب سوم: ساخت معبد.
– کتاب چهارم: انواع معبد: نظامهای ستون گذاری، نظریه تناسب .
– کتاب پنجم: ابنیه عمومی، با اشاره خاص به تئاترها.
– کتاب ششم: خانه های شخصی.
– کتاب هفتم: کاربرد مصالح ساختمانی، نقاشی دیوار و رنگها.
– کتاب هشتم: آب و تدارک برای ذخیره آب.
– کتاب نهم: ساعتهای خورشیدی و آبی.
– کتاب دهم: ساخت ماشین آلات
ویتروویوس در بخش اول کتاب دوم، نظریه خود را در مورد اصول معماری ارائه داده است: “نخستین خانه ها نمونه برداری از اشکال طبیعی (پناهگاه، لانه پرندگان و غارها) بودهاند، چرا که بشر از طبیعت پیروی میکند و از طبیعت میآموزد. او معتقد است که معماری اولین هنر و علمی است که ایجاد شده است و از این رو برتری خاصی در میان سایر هنرها دارد. ” در بخش اول کتاب نهم، وی گیتی و سیارات و جهان را به صورت طرحی معماری توصیف می کند که در آن قوانین گیتی و معماری به طور آشکار و به صورت همانند و یکسان مورد ملاحظه قرار گرفتهاند. این دیدگاه اساس و پایه بیانات بعدی در باب معماری و خداوند- به عنوان معمار جهان- فرض شده است: «دوس آرکیتکوس ماندی» به عنوان خداوند و معمار به عنوان خدای دوم «آرکتیکوس- سکندوس دوس» مطرح شده است.
او در بخش اول کتاب نخست خود، معمار را همانند صنعتگر مینگرد و معتقد است که معمار باید در صناعت و نظریه پردازی استاد باشد. صنعت ایدهای است که به واسطه مفاهیم عملی تشخیص داده میشود. ویتروویوس تحصیلات وسیع و متنوع را برای معمار ضروری میداند. این تحصیلات در زمینههایی هستند که مشاغل مختلف مربوط به معماری اقتضا میکند.” اما مهمترین نظریه ی ویتروویوس که از آن زمان تا کنون، به روش های مختلف مورد بحث قرار گرفته، مطرح کردن سه اصل آسایش(Firmitas )، استحکام (Utilitas )و زیبایی(Venustas)، به عنوان اصول معماری است. او در فصل سوم کتاب اول بیان میکند، معماری باید به این سه اصل وفادار بماند.
مقوله اصلی زیبایی به شش نظریه عمده تقسیم میگردد، که از میان آنها فقط دیستریبیوتیو در زمره ی کارایی نیز میآید. ویتروویوس برخی مواقع به این ایدهها اسامی لاتین میدهد و بعضی مواقع وقتی مترادف مشخص لاتین ندارد، از اسامی یونانی استفاده کرده است:
1) اوردیناتیو (ordinative)
2) دیسپوزیتیو(dispositive)
3) اوریتمیا(orythmia)
4) سیمتریا(semmetria)
5) دکور(décor)
6) دیستریبیوتیو (disturbutive)
تصویری از ویتروویوس درسال 1684(درسمت راست) که در حال ارایه دادان ده کتاب معماری خود به آگستوس است.