نقشه مدرسه و دانشگاه

دانلود رایگان پروژه اتوکدی طراحی مدرسه 18 کلاسه

اصول طراحی مدرسه

مدرسه یکی از فضاهای پرکاربرد آموزشی است که تمرکز خود را بر روی سنین 7 تا 16 سال گذاشته است. به همین دلیل دکوراسیون داخلی مدارس و معماری فضاهای آن می بایست بر اساس نیاز های کودکان با این رنج سنی تعبیه شود. طراحی مدرسه بر اساس نیاز و فرهنگ هر جامعه متفاوت است. به عنوان مثال طراحی یک مدرسه (با هر مقطع) در کشور مسلمان نیاز به تعبیه نمازخانه و رعایت سرانه هر فرد با توجه به این فضا دارد. اما در کشورهای دیگر که که دارای فرهنگ، سنت یا مذاهب متفاوتی می باشند، تعبیه فضاهای دیگر مد نظر می باشد. یکی از مهم ترین ویژگی های طراحی مدارس ایجاد یک سیرکولاسیون انعطاف پذیر و خلق شرایط بصری و روحیه بخش می باشد. در این قسمت از سایت معماری آرل می تواند انواع طراحی مدرسه با رویکردهای معماری متنوع و خلاق را مشاهده نمایید.

 

مدرسه

که شامل دو سطح بوده .یکی مقدماتی شامل صرف و نهی. ادبیات فارسی، علوم فقهی، که در واقع حکم مدرسه متوسطه را داشته است. مدرسه بدلیل شرایط کسانی که در آنجا تحصیل می کرده اند، فضاهای مختلفی را داشته است.

داخل مدرسه حیاطی سر سبز و با حجره و ایوان هایی که در اطراف داشته است .محل سمینار ها در ایوان ها بوده و بحث های دونفره در پیشخوان انجام میشد.

به طور کلی فضای مدرسه ها قبل از به وجود آمدن مدارس به شیوه اروپایی، به اماکنی گفته می شد که در آن تحصیل علم دین می کردند، تنها به خاطر مدرسۀ طلاب دین احداث می گردید.

به این صورت بوده به که یک حیاط درونگرا برای اینکه تمرکز حواس داشته باشند که حجره ها و ایوان ها دور آن قرار گرفته است.

جهت اجاره کلاس با شماره درج شده در قسمت تماس با ما تماس حاصل فرمایید.

 

تاریخ تحولات آموزش وپرورش در ایران

تاریخ تحولات آموزش وپرورش در ایران دونوع تکامل وتحول راشاهدبوده است:

1-تکامل تدریجی2-دگرگونی بنیادی.

به طور اجمالی توسعه آموزش وپرورش ومحیط کالبدی آنرا درچهاردوره میتوان ذکرکرد:

1-دوره ساسانیان2-دوره سلجوقیان 3-دوره صفویان 4-دوره معاصر

 

دوره ساسانیان

نخستین ومهمترین عنصرفرهنگ درادوارپیشین ایران باورهای تعلیم تربیت دین زرتشت بود.

ترویج تعلیم وتربیت بسیارتحت تاثیرآیین زرتشت قرارداشت.دراین دوران جامعه به شدت طبقاتی بود وتعلیم وتربیت دردوبسترجداگانه ومتمایز رشدمیکرد .نخست درسطح عمومی که آموزش های اخلاقی وبدنی درآن صورت میپذیرفت وآنرا آگورا مینامیدند.

دردوره ساسانی تعلیم وتربیت عمومی به مراتب وسیع تروسازمان یافته تر ازقبل بوده وبنابراین ساسانیان دررسیدن به اهداف تربیتی موفق ترعمل کردند.

 

دوره سلجوقیان

آموزش وپرورش درعصرسلجوقی درمقایسه بانظام آموزشی ایران دردوره های قبل تفاوت های عمده ای پیداکرد.

 

دوره صفویان

بزرگترین اتفاقی که دراین زمان برای کشوررخ داد یکی شدن مذهب یعنی شیعی شدن آن بود که سبب بوجودآمدن محیط تازه ومساعدی برای شکوفایی هنرومعماری وتعلیم وتربیت شد.عصرصفوی زمان تداوم وتکامل سنت ها ومحیط آموزشی درایران بود ونه فصل دگرگونی ساختاری وفلسفی آن مدارس صفوی به عنوان مدارس کلاسیک ایران شناخته شدند بهترین نمونه معماری درمدرسه شاه سلطان حسین (مدرسه مادر) مشاهده کرد.

 

دوره معاصر

ازاواسط سده نوزده میلادی وبه دنبال وقوع تحولات داخلی وبین المللی ایران دست خوش دگرگونی های وسیع سیاسی اجتماعی شد.

دگرگونیها بعد فرهنگی هم داشتند وتاثیری که درآموزش گذاشته بودند الگو برداری ازسیستم آموزشی غرب بوداین سیستم آموزشی دومساله رادربرداشت:

نخست فاصله گرفتن ازاصالت هاای مذهبی ودوم رویکرد های غربی

 

تعریف دبستان:

دوره تحصیلی 6 ساله ای است که دانش آموزان از سن 6 سالگی به آن وارد شده، پس از طی نمودن 6 سال پایه تحصیلی، در صورت موفقیت در امتحانات گواهینامه پایان دوره ابتدایی را دریافت می نمایند.

دبستان مقطعی از نظام آموزشی امروز است که آموزش رسمی کودک آغاز میشود و مدرسه در رشد کودک تاثیر قابل ملاحظه ای بر جا میگذارد.

رشد ذهنی کودک در این دوره سریع است و به تدریج خواندن و نوشتن و حساب کردن آموخته میشود.

رشد جسمانی:
رشد جسمانی در دوره ی دبستانی به نسبت کند تر از دوره های قبل است.

رشد ذهنی:
در دوره دبستانی رشد ذهنی و استدلال کودک سریع است و کودک به تدریج مهارت در حل مسئله راکسب میکند.

رشد عاطفی:
کودک دبستانی از این که مبادا مورد توجه و محبت والدین /معلم ها و هم بازی ها قرار نگیرد مضطرب و نگران میشود. به همین دلیل برای جلب توجه به تقلید از رفتار اطرافیان و همانند سازی با انان میپردازد.

رشد اجتماعی:
رشد اجتماعی کودک در دوره ی دبستانی بسیار سریع است و معلم ها و هم بازی ها در ان نقش مهمی دارند.

ویژگی های رشد کودک عبارتند از:
چند جانبه بودن فرایند رشد کودک که نیازمند بستر متنوعی است.

سرعت و پیوستگی جریان رشد که حالت متراکمی داشته و به صورت تجربه های نو بر پایه ی تجربه های قبلی گسترش می یاببد.

کودک برای مطابقت خود با محیط به جذب آن در وجود خویش نیاز مند است .این جذب در نهایت منجر به شکل گیری الگوها و تصورات ذهنی از محیط میشود.

 

بازی

کودک بیش از هر چیز از بازی های خود می آموزد و از راه آن به بلوغ میرسد .کودکی که بازی میکند هوش و تمایل به تجربه را در خود رشد میدهد و روحیه ی اجتماعی اش را از راه تقویت میکند .

 

هوش

هوش عملی پیش از هوش نظری پدید می اید و هوش نظری در واقع اگاهی کودک نسبت به نتایج هوش عملی است .این نظریه یکی از دست اورد های به شمار میرود. که پایه و اساس تربیت فعال روان شناسی مدرن است .

 

زبان نشانه ها و نماد ها

زبان که ابزار اصلی سازش با اجتماع است بر کودک تحمیل میشود . این زبان برای بیان نیازها و تجربه های شخصی او مناسب نیست .بنابراین کودک نمادهایی میسازد که در بازی های او به کار میروند .

 

ادراک تجربی و تصویر ذهنی

تصویر ذهنی از ادراک محیط ناشی میشود و ادراک هم خوانی احاس و محیط است .تصاویر ذهنی دو دسته اند :تصاویر برگرداننده / تصاویر پیش بینی کننده.

 

اهداف:

در راستای جهت دهی رشد همه جانبه دانش آموزان، اهداف دوره ابتدایی بر مبنای نگرش دانش آموزان با توجه به سن آنها به شرح زیر تعیین گردیده است:

– آموزش مسائل اعتقادی – اخلاقی

– آموزش مسائل علمی – آموزشی

– آموزش مسائل فرهنگی – هنری

– آموزش مسائل اجتماعی

 

ساختار:

این دوره تحصیلی مشتمل بر آموزش هفتگی دروس مختلف می باشد، که متناسب با پایه های تحصیلی ساعات اختصاص یافته برای هر درس متفاوت می باشد و زمان آموزش کامل در هر پایه بر مینای 200 روز کاری در هر سال، برنامه ریزی گردیده است.

 

طراحی معماری فضای مدارس:

معماری در مدرسه نقش مؤثری در آموزش فرزندان کشور دارد چیزی که مهم است از معماری مدرسه چه میخواهیم.یکی از عوامل مؤثر تربیتی در آموزش و پرورش نوین، چگونگی معماری فضای مدرسه و شناخت ضوابط طراحی مدرسه است.

تجربه های نوین معماری در کشور های مختلف جهان عموما در آزاد سازی استعداد نهفتۀ دانش آموزان تکیه میکنند و با خلق فضای فیزیکی مناسب در مدرسه ها در پی آنند که(مدرسه زندان نباشد ) زیبا ترین لحظه اش خوردن زنگ آخر، فرار بچه ها به بیرون از مدرسه و رهایی از آن نباشد.

مدرسه زیبا و سر سبز، یادگیری را آسان کرده، نشاط و شادابی را برای کودکان به ارمغان می اورد و متقابلا مدرسه نامناسب و کثیف، تنگ و تاریک، خشک و بی روح، خمودگی و کسالت و افسردگی برای دانش آموزان به همراه دارد و برای میزان یادگیری و حضور فعال و با نشاط آنان در مدرسه تاثیر منفی می گذارد.

امروزه درگیر کردن دانش آموزان با محیط آموزشی شان چالش عمده مدیران مدرسه است .انتخاب نامی مناسب برای مدرسه از جمله عواملی است که تاثیری مستقیم بر رابطه دانش آموزان با محیط مدرسه دارد.

هر دانش آموزی در آن مدت زمان که در مدرسه است نام مدرسه را چندین با بر زبان می آورد و نا خوداگاه تحت تاثیر نام مدرسه قرار می گیرد.

 

اسامی مهم در مدارس موجود را میتوان به شرح زیر طبقه بندی کرد:

نام های با بار ارزشی فرهنگی و عقیدتی نظیر: فرهنگ، دانش، صداقت،ادب،گلستان
مناسبت ها ،روز های مهم،
اسامی شخصیت ها و قهرمانان تاریخی: بوعلی، امیر کبیر، حافظ.نام گل،شهر،افراد نیکوو واقف مدرسه
هر یک از اسامی می تواند برای کودکان الهام بخش باشد و در شخصیت و چگونگی شکل گیری افکار و اعمال آن ایفای نفش کند .به طور کلی به عنوان پل ارتباطی بین گذشته حال آینده ایفای نقش می کند.

 

بنابر این نام مدرسه می تواند زمینه آشنای نسل جوان را با فرهنگ خودی گذشته تاریخی ملت خیش فراهم آورد. پژوهش های اخیر نشان میدهد که بین فضای فیزیکی دانش آموزان و سطح آموزشی آنان رابطۀ مستقیم وجود دارد.

محیط آموزشی ای که طراحی خلاقانه ای داشته باشد، به محصلین کمک میکند در دوره های پیش از کالج و آمادگی برای تحصیلات عالیه خوب رشد کند وقدرت خلاقیتشان را رشد دهند.

 

بر همین اساس چهار حوزه اصلی در طراحی محیط های یادگیری و جود دارد که شامل:

فضایی :خودمانی، باز، بسته، فعال، ساکت، ارتباط با طبیعت، یادمانی، تکنیکی
روانی: آرامش بخش، ایمن، لذت بخش، بازی، شبیه سازی، خلق، تشویق روحی، حس اجتماعی
فیزیکی: گرما، سرما، خنکی، دنج، لذت بصری، معطر، بافت
رفتاری: مطالعه فردی، همکاری، کار گروهی، فعالیت های بدنی، نوشتن، خواندن، کار با کامپیوتر، موسیقی، تئاتر، ارائه، طراحی، ساخت،آموزش، استراحت، بازی

عوامل مورد توجه در طراحی فضاهای آموزشی عبارتند از:

عوامل نمادی : استفاده از مبلمان ها و عناصر معماری داخلی جهت هویت دادن به فضا و تکنیک فضاها

ابعاد انسانی – اجتماعی: ایجاد محدودیت و جذب افراد بت عوامل طراحی

عوامل فیزیکی – معماری: توجه به عوامل حرارتی، برودتی، نور، صدا و ….

عوامل روانشناختی – فردی: تاثیر مسائلی مانند میزان هوش، رشد، شخصیت، انگیزه ها و …

 

لویی کان معتقد است:

در آداب و رسوم مربوط به تاریخ معماری سه عامل ثابت وجود دارد: مدرسه، معبر و فضای سبز. مدرسه از دید وی فضایی بود که انسان برای تامین خواسته خود در فراگیری از آنها استفاده کند این مکان تنها برای یادگیری و آموختن عقاید و نظریات نمی باشد .

بلکه برای فهم و ادراک دلایل وجود هر چیز و مناسبت های دو جانبه و روابط بین انسان و طبیعت نیز مورد استفاده قرار میگیرند.

 

هانس شارون در طراحی مدرسه دارای دو دیدگاه بود:

انسانگرایانه و گروه کاری. انسان گرایانه به مفهوم سکونت در مکان، ایجاد فضایی برای گروه بازی)برای کودکان 6تا 9 سال جهت تاکید بر انسجام شخصیت اجتماعی بچه ها و توسعه اجتماعی و فهم با یکدیگر بودن از طریق بازی(؛ گروه کاری (تاکید بر مهارت بچه ها 9تا 12 سال (به جهت درک بیشتر فرد با گروه بودن و ایجاد کلاس هایی با فرم بزرگتر و بازتر و فضای اجتماعی برای توسعه فهم مسئولیت اجتماعی

 

پیام های فیزیکی مدرسه

زمینه بهره وری از فعالیت های خویش را بالا می برد(طراحان و معماران) پیام های آموزشی و تربیتی قابل انتقال از طریق فضای فیزیکی الف) پیام های فرهنگی ،کتیبه ها ،نمازخانه ها ، تابلوها

پیام های بهداشتی و سلامتی (کیفیت ساختمان بهداشت کلاس ها)

ساخت فضای فیزیکی مدرسه نیازمند رعایت ضوابط و استانداردهای فنی مهندسی

بررسی عوامل تأثیرگذار بر ارتقاء کیفیت محیط های یادگیری:
مخاطب شناسی

ضرورت و فواید شناخت مخاطب، ویژگی های زیستی، عاطفی، روانی، مسائل و مشکلات اجتماعی، وضعیت دینی و مذهبی و..

انسان و اواسط کودکی,از 7سالگی تابلوغ، رشد اجتماعی و جسمی در دوره سوم کودکی، سازگاری با محیط مدرسه

تعریف رنگ، تأثیر رنگ بر فضا، اشکال هندسی و رنگ ها، رنگ شناسی در محیط های آموزشی، نور در محیط های یادگیری(کاربرد نورطبیعی)

روانشناسی کاربر ومحیط های یادگیری

ایجاد امنیت روانی در محیط های یادگیری

ایجاد امنیت کالبدی وآسایش محیطی در محیط های یادگیری

به طور کلی بیشترین آسیب وارده به فضاهای آموزشی به ترتیب به فضای کلاس , تجهیزات کلاس، تجهیزات خارج کلاس و فضای سبز مدرسه میباشد.

در تمام این موارد کمترین آسیب از سوی دانش آموزان ابتدایی و بیشترین آسیب از سوی دانش آموزان مقطع راهنمایی و دبیرستان است .

مطلوب آن است که مدارس از نور طبیعی و مصنوعی به طور همزمان استفاده کنند.

بهترین جنس برای نیکمتها , ترکیب چوب و آهن است.

23 در صد عوامل آسیب زا نداشتن فرهنگ صحیح استفاده دانش آوزان و اولیای مدرسه از وسایل است .

نتایج مطالعات رفتار شناختی نشان می دهد کودکان در سنین دبستان:
مدت زمان تمرکز کودک روی یک فعلیت کوتاه است.

کودک در سنین پایین تر گروه های کوچکتر را بیشتر ترجیح میدهند .

کودکان تمایل فراوانی به تجربه ی اشیا و محیط از راه لمس دارند.

محیط برای کودک زیر 6 سال چیزهایی است که به ان ها می اندیشند.

شناخت تاثیرات عناصر محیط و فرم بر ادراک های حسی دانش آموزان:
در 10 سال اخیر بررسی رفتار اجتماعی انسان در ارتباط با محیط فیزیکی و استفاده فرد از محیط در روند تعامل اجتماعی بر اساس مفاهیم کلیدی

مورد توجه پژوهشگران واقع شده است . آنچه مسلم دانسته شده نظام پیچیده محیط و رفتار است و پرسش ها اشاره به خلق محیط هایی تاثیر پذیر دارند که استفاده کننده میتواند به کمک گسترش گنجینه های رفتاری در آنها به تعامل بپردازد.

جایگاه ادراک های حسی در فرایند درک واقعیت
مهم ترین ابزار برای تفسیر طبیعت جهان اطراف ما و محیط طراحی شده ابزار حسی است.

 

ادراک های حسی در فرایند آموزش

مغز کامپیوتری است که قدرت و ظرافت بسیاری دارد .اما بیشتر قیاسی(آنالوگ) است تا رقومی و دیجیتال. درک فوری حقیقت بدون توجه آگاهانه یا استنتاج از آگاهی درون. این آگاهی غریزی که برای مغز این حد راحت است به وسیلۀ سیستم آموزش رسمی ما مورد حمله قرار گرفته است .

ادراک های حسی زمینه ساز ادراک های پنهانی ذهن
الف) درک محرک های حسی: محرک های حسی از راه بینایی شنوایی بویایی چشایی و لامسه به دو گونه قابل ادراک میشوند:

ادراکات ساده (فرم رنگ نور بافت آهنگ صدا بو مزه خصوصیات قابل لمس حرکت و زمان
ادراک های پیچیده (ادراک های ساده توسط ذهن به صورت ادراک های پیچیده پردازش میشوند
ب) الگوهای ذهنی و اعضای حسی

فرایند ادراک های حسی دارای پنج مرحله است:

1)شناسایی الگو 2)شناسایی فرم 3)نسبت دادن مفهوم به فرم 4) وارد کردن احساسات 5)واکنش به 4 مرحلۀ قبل

ادراک حسی انسان در برخورد با عناصر محیط

 

 

این فایل شامل :

پلان مبلمان شده طبقات
4 عدد نما
2 عدد برش
سایت پلان می باشد.

 

 

دانلود رایگان از سایت معماری بنا:


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا