دانلود پاورپوینت معرفی معماری زورخانه(معماری اسلامی)
تاریخ ورزش در ایران:
به نوشته هرودت ، مورخ یونانی : « ایرانیان فرزندان خود را از پنج سالگی تا بیست سالگی به سه امر عادت میدهند : اسب سواری ، تیر اندازی و راستگویی . . . » . ورزش و اخلاق از دیر باز در فرهنگ ایرانی در پیوند با هم بودهاند و ورزش زورخانهای برجستهترین نمود این خصیصه نیکو در نزد ایرانیان است . به دلایل زیاد مسلم است که ایرانیان از دوران باستان تا بعد از اسلام ، همیشه جاها و محلهایی برای انجام عملیات ورزشهای سبک و پهلوانی خود داشتهاند. تاریخ معلوم زورخانه با شکل و وضع کنونی آن از قرن هفتم است. همچنین اطلاق ورزش باستانی به عملیات زورخانهای احتمالاً از نما و شمای عمومی آن برداشت شده . مثل شلوار چرمیها و آیینهای کشتی پهلوانی و اسباب و آلاتی مثل میل که به گرز ، و کباده که به کمان ، و سنگ که به سپر سربازان ایران در دوره باستان میماند و هم طبل که وسیلهای برای تهییج سربازان در هنگام جنگ بوده است.
زورخانه ها قدمتی بسیار دارند و اصل آنها اقلا به دوره اشکانیان میرسد .
در آیین اسلامی به علت فراموش کردن دین کهن و به خاطر دوام آیین اسطوره های تازه ایی درباره این آیین پدید آمد و آن را با اسلام پیوند داد ولی آنچه محقق است که حتی پیش از اسلام در دوران جاهلیت آیین فتوت در عربستان هم وجود داشته و حضرت علی اولین مسلمانی
است که به این لقب مفتخر شده .
_ واژه زورخانه و بررسی ساختمان آن
زور واژه ایی است که در فرهنگ لغت به معنی توانایی،نیرو میباشد . همچنین کشتی گرفتن را در باختران (( زوران )) میگویند .
باشگاه ورزش باستانی یا زورخانه را،در بسیاری از شهرها (( ورزشخانه )) نیز میگویند . که قدمت این نام به دوران صفویه میرسد .
_ ارکان اصلی ساختمان زورخانه
در داخل زورخانه ، چها رکن دارای اهمیت خاص است که باید نسبت به شناخت و کیفیات آن توجه شود .
۱- گود
۲- سردم
۳- زنگ
۴- جایگاه تماشاگران
_ سردم زورخانه
جنب گود سکویی به ارتفاع تقریبی ۱ متر وجود دارد که مرشد بر روی آن می نشیند
و اصطلاحا آن را (( سردم )) میگویند. سردم به معنی (( محل دم برآوردن ، محل خواندن و سخن گفتن )) است .پیدایش سردم گویا از زمان صفویه به بعد میباشد.
_ جایگاه تماشاگران در زورخانه
_ کلیاتی که در بنای زورخانه باید توجه شود
_ مجتمع ورزش باستانی آستان قدس رضوی
این فایل دارای ۳۰ اسلاید به صورت پاورپوینت میباشد.
دانلود مستقیم از سایت معماری بنا: