معماری جهان
دانلود پاورپورینت معماری قرون اولیه جهان
بخش اول :
معماری پیش از تاریخ:
پیدایش ابتدایی ترین نیاکان ما بر روی کره زمین را در حدود یک میلیون سال پیش میدانند و باستانشناسان ظهور انسان را بر روی کره زمین از روی ابزاری که می ساخته است تعیین می کنند،انسان برای جبران نقایص فیزیولوژیکی خود در فراهم آوردن خوراک وجان پناه به وسایلی نیاز دارد و به کمک همبستگی ظریف و دقیقی که دست و چشم از راه مغز ودستگاه عصبی وجود دارد، قادر است این وسایل را بسازد نخستین آثاری که از انسان ابزار ساز به دست آمده است متعلق به حدود ۴۰۰۰۰ سال قبل است. البته انسان ابتدایی همه وقت می توانسته است ابزارهایی را به کار برد اما ساختن ابزار کاری پیچیده تر است.
درطول آخرین دوره پارینه سنگی یعنی حدود ۲۰۰۰۰ سال پیش است که با نخستین آثار هنری انسان نخستین روبرو میشویم و شگف اینجاست که آثار فوق در همان حالی که هستند ظراف و استحکامی دارند که از تازه کاری ناشیانه به دور است
انسانهای ادوارکهن پیش از رسیدن به مراحل تکوین فرهنگی و زندگی یک جانشینی ازطریق شکار حیوا نات ارتزاق مینمودند و با شروع فصل سرما به درون غارها پناه میبردند یافته های درون غارها وضعیت این دوره از زندگی آنها را مشخص میکند.
برای آشنایی بیشتر با این گونه آثارهنری به بررسی و چگونگی نقاشیهای غارهای التامیرا و لاسکوا در فرانسه می پردازیم.
_ آلتامیرا:
در سال ۱۸۷۹ میلادی فردی اسپانیایی وعلاقمند به آثار عتیقه به هنگام جستجو در غار التامیرا مقداری استخوان های تراشیده و چخماق وآثار ابتدایی کشف کرد . پس از ورود به غار بر روی دیواره های داخل غار آلتامیرا نقوشی را که چشم هیچ انسان متمدن تا آن زمان با آن آشنا نشده بود مشاهده کرد. به این ترتیب اولین انسان متمدن قدیمی ترین آاثار نقاشی مربوط به ده تا پانزده هزار سال قبل از میلاد را کشف کرد.
_ دوره نوسنگی
در دوره نوسنگی انسان در راه تسلط بر محیط خویش گام بزرگی برداشت دراین دوره بود که انسان به کشاورزی پرداخت و موفق به اهلی کردن برخی جانوران وحشی گردید و با این کاراز شکار کردن به کشاورزی و دامداری و تشکیل نخسین گروه های روستایی روی آورد به طور کلی دوره نوسنگی دوره ای است که بشر از طبیعت جدا شده و دست به ساختن و تغییر محیط طبیعی خود زد.
_ استون هنج
اثر دیگری که بسیار معروف است، استون هنج است، که در سالزبوری جنوب انگلستان قرار دارد. این بنا دایره ای به قطر ۱۰۰متر را تشکیل می دهد که با ۱۲۰ قطعه سنگ یکپارچه به ارتفاع ۵ متر و هر یک به وزن ۵۰ تن بوجو د آمده است. مجموع سوراخ ها و حد فاصل میان سنگها ۵۶ متراست این مجموعه حتی در دوران رومی ها نیز مورد توجه قرار گرفته است. اما مطالعه جدی آن از سال ۱۶۶۶ میلادی آغاز گردیده است تا کنون بسیاری از جنبه های ناشناخته این مجموعه را باز شناخته و روشن ساخته اند که بنای مزبور در حقیقت یک رصد خانه بوده است.
_ تاریخ ساخت استون هنج
قصه گویان میگفتند مارلین جادوگر سنگها را در زمان شاه آرتور افسانهای قرن پنجم میلادی از ایرلند به استون آوردهاست. امروزه متخصصان پی بردهاند که قدمت استون هنج بسیار بیشتر از تاریخ فوق است. این بنا در سه مرحله ساخته شدهاست که تقریبا آغاز بنای آن از سال ۳۱۰۰ قبل از میلاد بودهاست. این مسئله ثابت میکند که استون هنج از اهرام مصر هم قدیمی تر است.
_ حقایق ثبت شده
حرکت دادن سنگهای عظیم الجثه به محل استقرارشان، یک کار بسیار عظیم بود. یک مطالعه نشان میدهد که یک هزار نفر در مدت ۳ هفته میتوانستند فقط یک قطعه را به استون هنج حمل کنند. حتی با استفاده از چنین نیروی کار عظیمی، ساخت قسمت مرکزی بنا بیش از ده سال طول میکشید.
_ اریحا
از شهرهای قدیمی خاور میانه است، که در دره رود اردن واقع شده است. این شهر در اوایل هزاره نهم پیش از میلاد یک دهکده کوچک بود که به عنوان یک روستای متعلق به دوره نو سنگی قدیم در حدود ۸۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح دستخوش تحولی شگفت انگیز شد، زیرا دراین شهر خانه های خشتی بر پی های سنگی مدور یا بیضی شکل ساخته شده ،با افزایش ثروت شهر و وجود همسایگانی نیرومند ضرورت حفاظت از شهر بالاخره به ایجاد نخستین استحکمات شناخته شده سنگی در تاریخ بشر انجامید در اواسط هزاره هشتم پیش از میلاد به طور تخمین جمعیت شهر به بیش از ۲۰۰۰ نفر می رسید. خندقی عریض و سنگی داشت و دیواری به قطر یک و نیم متر گرداگردش کشیده شده بود از ارتفاع دیوار ۳۶۰ سانتیمتر بلندی باقی مانده و در سمت داخل آن نیز یک سنگ بزرگ مدور به قطر ۹ متر بر جای مانده است.
_ چاتال هویوک:
شاید مهمتر از کشفیات اریحا کشف چاتال هویوک و حاجیلار در آناتولی (ترکیه) باشد. تاریخ آن از۶۵۰۰ تا ۵۷۰۰ پیش از میلاد است آثار موجود در محلی به وسعت ۱۳۰۰۰ مترمربع قرار داشته که یک فرهنگ نو سنگی به شمار میرود.
_ پیدایش اجتماعات کشاورز در روستاها و اوج فرهنگ چاتال هویوک
_معبد سفید
_ خانه ها و معابد:
ارگ سارگون پادشاه آشور که در خرساباد ساخته شده است بازتابی از اطمینان ” شاهان بزرگ ” به قدرت همواره پیروزمند خویش است سارگون شهر و کاخش را مظهر و بیان عظمت خویش می دانست و گمان می کرد که پایه های این عظمت بر اطاعت دشمنان وی نهاده است.
_ بخش دوم :
تاریخ هنر ایران
_هنر ایران در گذر تاریخ
سیر تکاملی هنر ایرانی را در ریشه حوادث تاریخی این کشور می توان بنظر می رسد که آب و هوای متفاوت ایران اثر خود را بر ساکنان اولیه این سرزمین در پیدایش هنرهای گوناگون در دوره های تاریخی گوناگون داشته است. کوهها , صحراها و پدیده طبیعی ایران هستند که از میان آنها دسته های هنری گوناگون زمانهای قدیم به پا خواسته اند فلات ایران باقیمانده کوهای قدیمی محل سکنای آریانهای به قدمت ده هزار سال پیشین بوده است.
خانه ها قدمتی بین ۶ تا ۸ هزار سال بقایای این آثار در دو دامنه کوه ایران با سلسله جبال البرز و زاگرس قرار دارند حفاری های باستان شناسان در این دو منطقه , آثار هنری بسیار مهمی مشتمل بر نقاشی های غارنشینان , لوازم خانه و ابزار فلزی , سفالی ابزار جنگی می باشد. کوههای زاگرس مرکز عشایر گوناگون بوده است. بدون شک بیشتر عناصر فلزی هزاره دوم که امروزه مشهود هستند در نواحی لرستان بوده است مقادیر متنابهی از این آثار در موزه فرهنگی باستانی لرستان در معرض دید قرار دارد دیگر منطقه کوهستانی ایران که در تاریخ هنر ایران بسیار مهم می باشد و آثار هنری بسیار مهمی در دامنه آن پیدا شده ؛ سلسله جبال البرز می باشد. دامنه شمالی این رشته کوه , مازندران و گیلان , محل ای به همین نام در رودبار در منطقه گیلان , متعلق به سه هزار سکنای نژادهای قدیم ایران می باشد. ظروف فلزی اولیه از جنس مارلیک در تپه سال قبل از میلاد مسیح می باشد. این ظروف که از طلا و نقره و فلز ساخته و آراسته شده اند , معرف نژادی هستند که باستان شناسان اعتقاد دارند که با گروه هند و اروپایی – مستقر در فلات ایران , امپراطوری قدرتمند مادها را در اول هزار قبل از میلاد پایه گذاری کردند.
_ تاریخ معماری ایران قبل از اسلام شیوه پارسی:
شیوه پارسی به طور کلی به شیوه ای گفته می شود که از آغاز تا حمله اسکندر در ایران رواج داشت و بخصوص در دوره هخامنشیان. با اینکه عده ای شیوه پارسی را مختص به دوره هخامنشیان دانسته و به همین دلیل آن را شیوه پارسی (پارسیان تیره ای از نژاد آریایی بودند که در جنوب ایران ساکن شدند و سلسله هخامنشیان را پایه ریزی نمودند) می خوانند، عده ی دیگری معماری تمدنهای پیش از آریایی را جزء جدا ناشدنی معماری پارسی می شمارند. در هر صورت لازم است هر چند گذرا با اقوام بومی ایران و معماری آنها نیز آشنا شویم.از چند هزار سال پیش اقوامی مانند ارارتو، ماننا، لولوبی، گوتی، ایلامی هر یک در ایران دارای حکومتهایی بوده اند و بزرگترین آنها بدون شک ایلامیان بوده اند.
_ زیگورات چغازنبیل:
گذشته از بنای عظیم چغازنبیل دو مکان دیگر نیز ارزش تاریخی مهمی دارند که قدیمی تر می باشند:تپه زاغه در دشت قزوین که آثار مهمی از اواخر هزاره هشتم تا اواسط هزاره پنجم پیش از میلاد در آن بدست آمده است و دیگری تپه سیلک کاشان که در حدود ۶هزار سال قدمت دارد.
_ دوران های تاریخی تحول تمدن مایا
دوره پیش از کلاسیک (۱۵۰ تا۳۰۰) میلادی
دوره کلاسیک (۳۰۰تا ۹۰۰ )میلادی
دوره پس از کلاسیک(۹۰۰تا۱۵۲۰) میلادی
تمدن مایا یکی از عالی ترین تمدن های آمریکای
دوره شکل گیری (۱۵۰۰ق.م تا ۱۵۰ میلادی) میانه در دوران کلاسیک بوده است سرزمین آنان در بخش وسیعی از مکزیک، قسمتی از گواتمالا و هندوراس و السالوادور کنونی بوده است.نخسین دوران شکل گیری تمدن آنان حدود ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد دانسته اند.
اقصاد مایا به کشاورزی متکی بود. کشت ذرت بسیار اهمیت داشت ،و خوراک اصلی آنان را تشکیل می داده است .به همین سبب ایزد خاصی برای ذرت داشته اند. لوبیا، فلفل، کدو، تنباکو و برخی دیگر محصولات را کشت میکردند. ابزارهای آنان بسیار ساده وابتدایی بود و از فلزات بیشتر برای تزئینات استفاده می کردند و ابزارهای بسیار عالی فلزی نداشتند و حتی اظهار شده به صورتی مناسب با چرخ و ارابه و حیوانات بارکش آشنایی نداشتند و ازآنها در زندگی روزمره استفاده نمی کردند ، و بیشتر ابزارهایشان سنگی و زندگی آنان بسیارساده بود.البته با وجود این، فرهنگی بسیار پیشرفته و درخشان داشتند ودر زمینه ریاضیات و نجوم بسیار پیشرفته بودند .وتقویم آنان اختلاف بسیار اندکی با تقویم امروز جهان داشتند. ریاضی دانان مایا پیش از آن که اروپایی ها عدد صفر را از هندی ها فرا بگیرند آن را به دست آورده و به کار می بردند.
_ تقویم مایا
منجمان مایا در مشاهده و ثبت و حرکت خورشید ماه و برخی ستارگان با دقت زیاد اقدام می کردند آنان می دانستند که بین یک سال ۳۶۵ روزه با گردش خورشید دریک سال مقدار اندکی تفاوت پدید می آید و برای تصحیح آن اندازه سال خورشیدی را معادل ۲۴۲۰/۳۶۵ روز محاسبه می کردند. این محاسبه تنها به اندازه ۰۰۰۲/۰ از محاسبه امروز کمتر بود، چون طول واقعی سال خورشیدی ۲۴۲۲/۳۶۵ روز است.
_ بناهای یادمانی سنگی
درحدود ۳۲۸ میلادی فعالیت های مربوط به ساختن بناهای عظیم یاد مانی سنگی آغاز شد تقریبا در همه آنها نقش های سنتی ثابتی وجود دارد که عبارتند از پیکره ی روسای قدیمی که لباس رسمی پوشید ه اند.
قدیمیترین ستون سنگی یادبود در شمال شرقی گواتمالا یافت شده است.
اهرام بزرگ خورشید و ماه در تئوتی اواکان در دره مکزیک احتمالا در دوره شکل گیری و تکوین تمدن مایا (۱۵۰۰ق م تا ۱۵۰م ) ساخته شده اند.
جامعه مایا به صورت بنیادی به صورت دینی و خدا سالاری اداره می شد و حکومت در دست گروهی از مقامهای روحانی محافظه کار بود.
استفاده از آهک:
تکنیک ساختن و استفاده از اندود و ملات آهکی ،نقش مهمی در معماری مایا و حتی در طراحی و تزیینات آن داشت.
این فایل دارای ۴۶ اسلاید به ضورت پاورپوینت میباشد.
دانلود مستقیم از سایت معماری بنا: