دانلود پاورپوینت روش های مختلف برنامه ریزی شبکه
نمودار های گانت
شاید بتوان گفت که نمودارهای گانت دارای عمومیت بیشتری در نمایش فرایند اجرای یک پروژه باشند. این بدان دلیل است که درک آن برای عموم بسیار ساده می باشد. اما باید به این نکته دقت نمود که نمودار فوق وسیله مناسبی برای برنامه ریزی و مدیریت یک پروژه به طور موثر نمی باشد. در این نمودار فعالیت ها از بالا به پایین ( در سطرها ) و جریان زمان ها از چپ به راست ( در ستون ها ) نمایش داده می شوند. زمان انجام هر فعالیت به صورت یک میله افقی که طول آن متناسب با مدت زمان لازم برای انجام فعالیت می باشد ، در مقابل آن فعالیت نشان داده می شود.
روش مسیر بحرانی CPM
- گروهی از دانشمندان علوم تحقیق در عملیات وابسته به هیات مرکزی تولید انرژی الکتریکی در انگلستان روشی را برای اجرای پروژه تعمیرات اساسی یک نیروگاه برق ابداع نمودند.
- طولانی ترین مسیر غیر قابل کاهش رویدادها یا تکنیک ترتیب اصلی
- شرکت تولیدی دوپان نسبت به معرفی روش مسیر بحرانی اقدام نمود.
- کاربرد روش فوق در ساخت و اجرای برنامه تعمیرات کارخانجات دوپان.
روش شبکه های پیش نیازی PN
روش ارزیابی و بازنگری پروژه هاPERT
- پروژه ساخت موشک پولاریس توسط نیروی دریایی آمریکا
- آمارهای گذشته حاکی از طولانی تر بودن زمان انجام کار بطور متوسط 45% و هزینه های صرف شده به میزان 250 درصد بیشتر از مقادیر پیش بینی شده بودند.
- در این روش می بایست رویدادهای کلیدی که لازم است در تاریخهای معینی بوقوع بپیوندند تا کل پروژه در تاریخ مشخصی تکمیل بشود تعیین می گردند. این رویدادها را سنگهای مسافت نما نامیده و در تاریخهای معین وضعیت آنها را مورد بررسی قرار می دهند تا بدینوسیله موقعیت پروژه از نظر میزان پیشرفت مشخص شود.
روش گرافیکی ارزیابی و بازنگری پروژه ها GERT
- برای پروژه هایی که در آنها فعالیتهایی وجود دارند که اجرای آنها جنبه احتمالی داشته و در شروع پروژه مشخص نیست روش فوق دارای کاربرد است.
روش های مختلف برنامه ریزی شبکه :
روش های قطعی برنامه ریزی شبکه ای :
روش های قطعی برنامه ریزی شبکه ای شامل روش مسیر بحرانی (CPM) و همچنین شبکه های پیش نیازی (PN) می باشند که تعدیلی بر روش مسیر بحرانی به حساب می آید. در این دو روش مدت زمان مورد نیاز برای انجام فعالیت ها قطعی فرض می گردند. تفاوت میان دو روش فوق در وجود تنوع در روابط وابستگی میان فعالیت ها در روش شبکه های پیش نیازی می باشد.
روش های احتمالی برنامه ریزی شبکه ای :
روش های احتمالی برنامه ریزی شبکه شامل دو روش پرت (PERT) و گرت (GERT) می باشند. در روش های فوق زمان و یا ترکیب انجام فعالیت ها احتمالی بوده و دارای قطعیت نمی باشد. روش پرت در خصوص آن دسته از فعالیت ها کاربرد دارد که مدت زمان لازم برای انجام آنها قطعی نمی باشد در صورتی که در روش گرت ، ترکیب انجام فعالیت ها احتمالی بوده و فاقد قاطعیت می باشد.
تعاریف و واژه های مربوط به شبکه :
شبکه های برداری (AOA) 1: شبکه هایی هستند که در آنها فعالیت ها بر روی کمانها نشان داده می شوند.
شبکه های گرهی (AON) 2: شبکه هایی هستند که در آنها فعالیت ها بر روی گره ها نشان داده می شوند.
فعالیت های موهومی فعالیت هایی هستند که ضمن اجرای پروژه وجود نداشته و به هیچ نوع منابعی نظیر زمان ، یا سایر منابع احتیاج نخواهند داشت. این فعالیت ها تنها به منظور نشان دادن وابستگی های بین عملیات پروژه ، بر روی شبکه ها اضافه می شوند.
مناسب است که بر روی فعالیت های موهومی هیچ گونه اسمی اضافه نشود.
قوانین رسم شبکه های مسیر بحرانی1 :
قانون 1 : هر فعالیت باید فقط یکبار بر روی شبکه ظاهر شود.
قانون 2 : دو فعالیت نباید دارای یک اسم مشابه باشند.
قانون 3 : شبکه باید فقط دارای یک رویداد آغازین و یک رویداد پایانه باشد.
قانون 4 : هر تعداد فعالیت می توانند از یک رویداد آغاز شوند ، یا به یک رویداد ختم گردند ولی دو فعالیت نمی توانند دارای یک رویداد پایه و یک رویداد پایان باشند.
قانون 5 : یک شبکه نمودار دارای مقیاس زمان نیست ( به استثنای مواردی که شبکه را عمدا با مقیاس زمان ترسیم می کنند ) بنابراین طول کمانهای نشان دهنده فعالیت ها ، در شبکه ها اهمیت یا مفهوم بخصوصی ندارد.
قانون 6 : راستای جغرافیایی فعالیت ها دارای مفهوم ویژه ای نیستند ولی مناسب است شبکه ها همواره به صورتی ترسیم شوند که رویداد پایه در سمت چپ رویداد پایان قرار گیرد ( جهت فعالیت ها از چپ به راست باشد ).
قانون 7 : رویدادها باید به صورتی شماره گذاری شوند که همواره شماره رویداد پایه هر فعالیت از شماره رویداد پایان آن کوچکتر باشد و از یک شماره برای نامیدن دو رویداد مختلف استفاده نشود.
قانون 8 : روابط پیش نیازی و وابستگی در شبکه همواره به صورتی است که فعالیت هایی که از یک رویداد خارج می شوند وقتی می توانند شروع شوند که همگی فعالیت هایی که به آن رویداد می رسند انجام شده باشند.
قانون 9 : واحد زمان در شبکه ها باید همواره یکسان باشد. مثلا زمان همگی فعالیت ها به واحد روز یا هفته نشان داده شود.
لازم به توضیح است که رعایت همگی قوانین 1 تا 9 در شرایطی که محاسبات به صورت دستی انجام می شوند ضروری نبوده و بعضی از این قوانین مربوط به شرایطی هستند که محاسبات به وسیله کامپیوتر انجام می گیرند.
کاربرد صحیح فعالیتهای موهومی:
فعالیت های موهومی فعالیت هایی هستند که در عمل وجود نداشته و برای صحیح نشان دادن وابستگی ها به هنگام رسم شبکه مورد استفاده قرار می گیرند.
1 – برای فعالیت هایی که از یک رویداد آغاز شده و به یک رویداد ختم می شوند.
2 – برای قطع وابستگی های غیر ضروری
3 – در شرایطی که شبکه بیش از یک رویداد آغازین یا پایانه داشته باشد.
اشتباهات رایج در ترسیم شبکه :
با نادیده گرفتن یا عدم دقت در رعایت قوانین رسم شبکه عموما اشتباهات زیر ممکن است رخ دهند :
الف ) ایجاد حلقه
ب ) وابستگی های غیر ضروری
ج ) فعالیت های موهومی غیر ضروری
علائم و حروف به کار گرفته شده :
Dij : زمان لازم ( تخمین زده شده ) برای اجرای فعالیت j – i
Ei زودترین تاریخ وقوع رویداد i
Li دیرترین تاریخ وقوع رویداد i
Ej:زودترین تاریخ وقوع رویداد j
Lj دیرترین تاریخ وقوع رویداد j
ESij : زودترین تاریخ ممکن برای شروع فعالیت j – i
LSij : دیرترین تاریخ ممکن برای شروع فعالیت j – i
EFij : زودترین تاریخ ممکن برای پایان فعالیت j – i
LFij : دیرترین تاریخ ممکن برای پایان فعالیت j – i
این فایل دارای 77 اسلاید به صورت پاورپوینت قابل دانلود میباشد
دانلود مستقیم از سایت معماری بنا: