نورمن فاستر و معرفی
سبک معماری هایتک ، اکوتک ،روبوتک ، بیونیک
فهرست مطالب:
معماری های تک
سبکی که در دهه ۱۹۶۰ متولد شد .
در سال ۱۹۷۱ دو معمار جوان ایتالیایی به نامهای ریچارد راجرز و رنزو پیانو در مسابقه طرح ساختمان مرکز ژورژ پمپیدو در پاریس در بین ۶۸۱ شرکت کننده برنده اعلام شدند . این معماران آغازگر سبکی بودند که هایتک یا تکنولوژی بسیار پیشرفته معروف گردید . معماران این سبک خوش بین به علم و یشرفتهای علـمی و تکنـولوژیکی بودند و از این رو درساختمان های خویـش به نمایش تکنـولوژی و دستاوردهای عصـر جدید می پردازند .
معماران هایتک مانند فوتوریسم معتقدند که هر نسلی در عصری باید ســــــاختمانهایی که مشخصه آن عصر است را بسازد ودر عصر حاضر باید نشان دهنده تکنولوژی امروز باشد .برخلاف معماری مدرن که در ساخمانهایش به نمایش گذاشتن ماشـــین را مد نظر داشتن ، معماران هایتک به اجزای داخل ماشین توجه دارند . از این رو با شــفاف نمودن و لایه لایه کردن ساختمان به نمایش ساختار و اجزای درون بنا پرداختن و یا اجزا را به نـما انتقال دادن و به عنوان تزئینات استفاده کردند .
_ معماری های تک از نظر ریچارد راجرز در مصاحبه با تلویزیون
_ مشخصه های دیگر سبک های تک
معماری بیونیک
طی حدود ۸/۳ میلیارد سال از آفرینش زمین، طبیعت خود، تبدیل به طراح و معمار نهایی شده است، طی این مدت گیاهان و جانوران توانستهاند با تزئینات و طــــــراحیهای لازم بر مشکلات محیط زیست خود فائق آیند و انســـان نیز در طول زندگی خود، همیشه سعی داشته برای ساخت و طراحی مکانها و وسایل مورد نیاز خود از طبیعت و محیط زیـــست اطراف خود الهام بگیرد، بعنوان مثال ســــــاختمان بدن خفاش برای لئونارد و داوینچی ایدهائی بود که بتواند ماشین پرنده را طراحی کند، اینها همه معماران طبیعتاند.
بیونیک در لغت نامه به معنای «زیستار شناختی» یا «بکارگیری اندامهای ساختگی طبیعت» است که برای اولین بار این واژه توسط دانشمند امریکائی بنام جک. ای. استیل در سال ۱۹۵۹بکار برده شد، وی بیونیک را علم سیستمهایی که شالوده و پایه تمامی سیستمهای زنده است، میداند.
بطور کلی بیونیک و معماری بیونیک علمی است که به الهامیابی فنی از ساختمانها، رفتارها و ارتباطات گوناگون عالم جانداران میپردازد.
معماری اکوتک
رویکرد به زیست و اکولوژی یکی از گرایش های عمده معماران های تک است . این معماران طلایه دار استفاده از عوامل اقلیمی و محیط زیست در ساختمان هستند . ” سازگاری با محیط زیست ” است .
امروزه استفاده کردن از انرژی و صرفه جویی کردن یکی از دغدغه های مسائل جهانی است و برای همین منظور اجرای استانداردها و معیارهای دائمی صرفه جویی در انرژی ، تعیین و کنترل دقیق مصرف انرژی در ساختمان ، امری حیاتی به نظر می رسد . این معماری در اصل مفهوم معماری هماهنگ با طبیعت است .
از اصولی که در اکثریت کارهای ارائه شده در اکوتک به نظر می رسد ، می توان موارد زیر را بیان کرد :
تهویه طبیعی با امکان جریان هوا از سقف ، تهویه مطبوع از طریق پالایش شبانه و دمیدن هوا از زیر کف ، کنترل نور و نظایر اینها ، استفاده کردن از منابع طبیعی زیر زمینی ، استفاده کردن از انرژی منابع طبیعی همچون گرما ، نور خورشید ، باد ، انرژی گرمایی ، آب باران
_ معماری اکوتک وفن آوری پیشرفته
_ تکنولوژی به مثابه ضرورتی در معماری
_ طبیعت الهام بخش
_ معماری و صرفه جویی در انرژی
_ معماری و مسائل جهانی زیست محیطی
_ از حفاظت تا سازگاری با طبیعت
_ اهداف معماری اکوتک
_ اکوتک و رابطه آن با طبیعت
معماری روبوتک
معماری روبوت و تکنولوژی ، استفاده از سازه های هوشمند ، دستگاههای حس گر ، این دستگاهها تغییرات محیطی را احساس کرده و مانند بدن به آن انعکاس می دهند . طراحی خلبانان اتوماتیک با شرایط ایده آل داخل هواپیما .
غرفه آب تازه در هلند ، ۱۹۹۷ م . معماران : گروه معماری NOX
این موزه به صورت موزه آب شور Salt Water و آب شیرین Fresh Water طراحی شده است سرکش از شکنندگی و کشسانی بدن انسان ، بتن ، فلز و انفعالات الکترونیکی و همچنین آب . طرح ، در هم ریزی کامل جسم ، محیط و فن آوری را نشان می دهد و برمبنای ترکیب علوم کامپیوتری و معماری پایه ریزی شده است . شکل ساختمان از منحرف ساختن ۱۴ بیضی به طول ۶۵ متر به حالت معلق ، حاصل شده است . در داخل بنا قدم زدن همچون افتادن است . کف سطوح افقی نیست و هیچ رجعتی هم به افق در آن به چشم نمی خورد .
حس گر ( سنسور ) های بکار رفته به شیوه ای فعل و انفعالی به عکس العمل بازدید کنندگان جواب می دهند و متناسب با آنها دفرماسیون می شوند . استفاده کردن از سیستم صوتی که با ترکیب با نور و بروژکســــیون های بی وقفه عمــل می کند . تمام حس گرها به CD – ROM هایی وصل اند که دارای شبیه سازهای صوتی اند و می توانند صدا را دگرگون و خم کنند و یا بشکنند . خود صدا نیز می تواند تغییر مکان دهد.
نورمن فاستر
سر لرد نورمن فاستر در سال ۱۹۳۵ در منچستر انگلیس در خانواده ای فقیر به دنیا آمد شاید به آن زمان میان بچه های متولد شده در پایین شهر منچستر اتقاقی زیاد بزرگ نیافتاده بود پسری باموهایی مشکی به دنیا آمده بود اما امروز نورمن فاستر بزرگترین معمار بریتانیا ست او حتی چهره سیاسی و اجتماعی بسیار خوبی در بین احزاب سیاسی و اجتماعی دارد . از دلایل موفقیت او میتوان بهره بردن او از چشمانی مکانیکی و رویایی بی حد وحصر و بی پایان را می توان بر شمرد . امروز همان پسری که در که در منطقه فقیر نشین منچستر به دنیا آمده بود مردی شده با مقیاسی جهانی مردی که همه او را به شکوه و عظمت در خاطر جای دادند درست مانند ساختمانهایش .
در سن ۲۱ سالگی او بورس تحصیلی را در معتبر ترین مدرسه معماری جهان مدرسه معماری یل(Yale University( به خود اختصاص داد تا با رفتن به سرزمین آمال سپید ایالات متحده گام در راهی نهد که آینده ان روشن بود مدرسه معماری یل جایی بود که بیشترین تاثیر را در دیدگاه نورمن گذاشت البته مدرسه ای که شاید چندان خاطرات خوشی را مرد طلایی ریبیا (RIBA ) امروز در خاطر نداشته باشد . نورمن جوان منچستری در یل بود که با ریچارد راجرز فلورانسی آشنا شد او به همراه ودی و سوزی گروهی را در یل درست کردند به نام گروه ۴ . گروهی از جوانانی که در ان زمان این گروه عمده کارشان پیرامون مدرنیته ای بود که پنجه در معماری آن زمان افکنده بود می گذشت .
بعد ها نورمن با وندی ازدواج کرد و ریچارد با سوزی این گروه کوچک تا سال ۱۹۶۷ در لندن که دفتر معماری فاستر و همکاران راه افتاد به بقای خود ادامه داد . تاسیس این دفتر را باید پایان کار گروه ۴ دانست چون دیری نگذشت که اختلافات بالا گرفت نورمن با وندی نمی ساخت و بعد هم راجرز با سوزی و این چنین پایان زندگی زنا شویی آنها فرا رسید از گروه ۴ نفره نرمن و ریچارد ماندند و کار کردند به طوری که هم نورمن فاستر و هم ریچاردد راجرز در معماری هایتک خبره و ماهر شدند . راجرز در سال ۱۹۷۰دفتر معماری با نام خودش را تاسیس کرد تا مستقل شود و در اولین پروژه مهمش با معمار ایتالیایی رنزو (رتزو) پیانو ژرژپمپیدیو را ساخت .
گزیده ای از کارهای نورمن فاستر
_ بانک هنک کنگ
_ مرکز هنرهای تجسمی سانزبوری
_ ساختمان سیتی هال
_ ساختمان کاره دارت
_ شرکت بیمه ویلیس
_ Motoryacht
_ american air museum
_ دفتر مرکزی کامرز بانک
_ متروی بیلبائو
_ pyramid opera house
_ مرکز توسعه و تحقیقات پاراگون
_ استادیوم ویمبلی
_ سیتی هال
_ فرودگاه پکن
_ مرکز هنری ژرژپمپیدو
_ بانک هنگ کنگ (-۱۹۸۶ ۱۹۷۹ )
_ ساختمان اداری استنلی پارک لندن ( ۱۹۸۹ )
_ برج هزاره توکیو( ۱۹۸۹ )
_ فرودگاه جدید هنگ کنگ ( ۱۹۹۸ )
_ ساختمان پارلمان آلمان(رایشتاک) برلین(۱۹۹۳)
_ سومین فرودگاه لندن (۱۹۸۱-۱۹۹۱)
_ برج مخابرات کولسرول(بارسلون ۱۹۸۸-۱۹۹۲)
_ دانشکده حقوق دانشگاه کمبریج انگلستان(۱۹۹۵-۱۹۹۰)
_ ایستگاه زیرزمینی کانارای وارف (۱۹۹۹-۱۹۹۱ )
_ طرح جامع ساگررا (بارسلون -۱۹۹۱ )
_ دفترمرکزی کامرز بانک ( فرانکفورت -۱۹۹۷-۱۹۹۱ )
_ بخش الحاقی موزه هنر جولین
_ مجموعه ی الفیضلیه (ریاض ۲۰۰۰-۱۹۹۳ )
_ دانشکده مدیریت دانشگاه کوردون ( اسکاتلند-۱۹۹۸-۱۹۹۴ )
_ مرکز نمایشگاهها وهمایش های اسکاتلند (گلاسکو-۱۹۹۷-۱۹۹۵ )
_ دفتر مرکزی صنایع الکترونیک دوو ( کره-۱۹۹۵ )
_ پایانه مسافربری وتسهیلات
_ برج هزاره لندن (۱۹۹۶ )
_ ورزشگاه ومبلی ( لندن -۲۰۰۰-۱۹۹۶ )
_ مرکز فرهنگی دبی ( ۱۹۹۸ )
_ دفترمرکزی شرکت سوییس ری ( لندن -۲۰۰۴-۱۹۹۷ )
_ مرکز موسیقی گیتزهد انگلستان (۲۰۰۲-۱۹۹۷(
منابغ و ماخذ:
کتاب نورمن فاستر از انتشارات خاک
سایت اینترنتی معماری وشهر سازی
سایت اینترنتی فاستر و شرکا
سایت اینترنتی رنزو پیانو
فصلنامه معماری ایران ، دوره دوم ، شماره ۵ ، تابستان ۱۳۸۰ ، صفحه ۶
فصلنامه معماری ایران ، دوره دوم ، شماره ۵ ، تابستان ۱۳۸۰ ، صفحه۶
یک تئوری نوین درمعماری ، بروس آلسوپ ، پرویزفروزی ، انتشارات دانشگاه تهران
توجه :این فایل دارای ۱۱۰ اسلاید به صورت پاورپوینت میباشد.
دانلود مستقیم از سایت معماری بنا:
دکمه بازگشت به بالا