عناصر و جزئیات ساختمانی
دانلود پاورپوینت معرفی انواع سقف های فلزی
در ساختمانها، محلی که انسان روی آن حرکت میکند و میخوابد و غذا میخورد توسط سطحی صافی به نام سقف انجام میشود که سطحی مسطح، روی ستون سوار شده و باید به صورت یکپارچه در مقابل نیروهای جانبی وارده، عمل کند سقفها در ساختمان به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
۱ ـ سقف طبقات
۲ ـ سقف بام
همانطور که میدانید پوشش طبقه آخر که مرتبط با هوا و محیط بیرون است؛ و باید طبقه زیرین را از دست سرما، گرما، باد و باران در امان دارد؛ بنابراین پوشش آن طبقه، با بقیه طبقات متفاوت است و با توجه به منطقه و نوع مکان به سه نوع ۱ ـ شیروانی ۲ ـ مسطح ۳ ـ قوسی (گنبدی یا پوستهای) تقسیم میشود مثلاً در مناطق خشک ایران، بیشتر از نوع مسطح استفاده میشود؛ و در مناطق شمالی کشور که باران خیلی زیادی میبارد از سقفهای شیروانی استفاده میشود و در جاهایی که با توجه به طرح معمار، نمیتوانیم زیاد از ستون استفاده کنیم و سقف ما باید دهانه بسیار بزرگی را بپوشاند، یا اینکه داخل مساجد و همچنین داخل آمفی تئاترها و سینماها از سقفهای گنبدی و قوسی و پوستهای استفاده میشود که سقفهای فضا کار هم برای پوشاندن این نوع فضاها بکار میرفت.
نکته: یکی از موارد بسیار مهم در مورد سقفها صلب بودن سقف می باشد صلب بودن سقف بدین معنی می باشد که با وارد شدن بار روی سقف، سقف دارای خیز نشود و تغییر شکل ندهد و در ستونها ایجاد لنگر نکند زیرا اگر ساختمان را مانند شکل زیر به صورت دو بعدی مدل کنیم و سقف صلب باشد فقط بار به روی هر ستون وارد میشود و حال اگر سقف انعطافپذیر باشد و دارای خیز شود به نقاط d و c لنگر وارد میشود و باعث اعمال نیروی بیشتر و یا اعمال نیروی کششی در ستون می نماید.
_ سقفهای مسطح طبقات
سقفهای طبقات با توجه به نوع آوری و تکنولوژی متفاوت و در حال پیشرفت میباشد و به طور کلی سقفهای طبقات به دو دسته کلی تقسیم میشود ۱ ـ دال یک طرفه ۲ ـ دال دو طرفه
دال یک طرفه: اگر دهانه بتنریزی ما طوری باشد که نسبت ابعاد از ۲ بیشتر یا از ۵/۰ کمتر باشد را دال یک طرفه مینامند.
دال دو طرفه: اگر دهانه بتن ریز ما طوری باشد که نسبت ابعاد آن بین ۲ و ۵/۰ باشد در دال دو طرفه مینامند.
انواع دالهای سقفی معروف و در سطح وسیعی استفاده میشود را در زیر به آن اشاره میکنیم.
_ معرفی سقف تیرچه بلوک
این سقف در حال حاضر در ایران پر کاربردترین نوع سقف می باشد که به دلیل مقاومت خوب در مقابل آتش به آن سقف آتشپادی هم گفته میشود. این نوع سقف از نوع دال یک طرفه می باشد برای ساختن این کف ها بر روی قالب بندی و شمع گذاری، ردیف هایی از تیرچه بتنی که بین آنها را بلوک سفالی مجوف چیده می شود ساخته می شود پس این نوع سقف از ترکیب یک مقطع بتنی نازک مسلح با تیرچههایی که آریش آرماتورها در آنها به صورت خرپایی هستند تشکیل میشوند بلوک ها به عنوان قالب بندی دائمی عمل می کنند.
_ معرفی میلگرد حرارتی
میلگردی که معمولاً نمره ۶ میباشد و نخست عمود بر تیرچه و معمولاً حدود ۱۸ تا ۲۵ سانتیمتر از هم فاصله دارند و در ردیف بعدی به همان قواعد بالا و به صورت موازی با تیرچهها ریخته میشوند و تقریباً هر یک متر به وسیله سیمهای مفتولی به تیرچه متصل میگردند.
_ معرفی میلگرد ممان منفی
این میلگردکه معمولاً در محل اتصال تیرچه به تیر استفاده میشود و از نظر اجرا مانند شکل زیر میباشد بوسیله خم ۴۵ درجه از روی تیر عبور کرده و دوباره به سطح تیرچه میرسد و در جاهایی که از کنسول استفاده میشود باز هم از این نوع میلگرد استفاده میشود.
_ معرفی کنسول در سقف تیرچه بلوک
در سقفهای تیرچه بلوک با توجه به نحوه قرارگیری تیرچهها در ساختمان، میتوان دو نوع کنسول ایجاد کرد که با استفاده از میلگرد ممان منفی اقدام به این کار میکنند.
در این سقف، آجر عامل پر کننده بین تیرآهنهای پوشش میباشد و خود این تیرآهنها روی تیر آهنهای قویتر که پل نامیده میشوند اتصال و نصب شدهاند در ساختن این سقف باید به نکات زیر توجه کافی مبذول گردد.
برای پوشش سقف بوسیله طاق ضربی ابتدا تیرریزی انجام شده و سپس بین آنها میل مهار قرار داده میشود، علت وجود میل مهار، اولاً تیرهای کناری که بخاطر بار نامتقارن جابجا میشوند را ثابت نگه میدارد دوم اینکه از تغییر شکل دادن تیرها و جابجایی آنها بخاطر نیروهای وارده (در جهات مختلف) جلوگیری میکند.
آهن کشی سقف بوسیله ضد زنگ (سرنج) پوشانده میشود و زیر تیرآهنها تور سیمی جهت چسبندگی به گچ قرار داده میشود.
_ معرفی سقف کامپوزیت
این نوع سقف همانطور که از نام آن پیداست یعنی سقف ترکیبی. که ترکیبی از تیرآهن و بتن آرمه میباشد.
این نوع سقف دارای دو نوع معمول است که عبارتند از:
نوع اول: تیر فولادی غیر محاط در بتن
نوع دوم: تیر فولادی محاط در بتن
که هر دو نوع را در شکلهای پایین مشاهده میکنید.
_ معرفی دال دو طرفه
سقفی که از تیر بتنی و سقف بتن مسلح تشکیل گردد را سقف دال بتنی میگویند و حال اگر نسبت طول بزرگتر نسبت به طول کوچکتر دهانه از ۲ کمتر باشد به دال دو طرفه معروف است در دال دو طرفه لازم نیست که حتماً سقف ما تخت و صاف باشد و دارای انحنا نباشد نمونهای از سقف دال دو طرفه که دارای انحنا هم میباشد را در شکل زیر مشاهده میکنید. در شکل زیر نحوه اتصال میلگرد را به تیر میانه و تیر کناری را مشاهده میکنید نکتهای که در شکل اتصال سقف به تیر کناری مشاهده میکنید نحوه اتصال و خم شدن میله گرد به تیر کناری میباشد.
_ میلگردگذاری به طریق آهنهای خم شده
عملیترین و اقتصادیترین روش میلگرد گذاری سقفهای یکسره، میباشد که در شکل نحوه این میلگرد گذاری را با جزئیات مربوطه مشاهده مینمائید بطوریکه مشاهده مینمائید در دهانه خارجی میلگرد مستقیم d-d و میلگرد خم شده c-c به صورت یک در میان در دهانه قرار میگیرند و در دهانه میانی میلگرد a-a و میلگرد b-b که مشایه همدیگر میباشند یک در میان قرار میگیرند.
_ میلگرد LACER BARS
این آرماتورها اغلب در طرح نشان داده نمیشوند چونکه از آرماتورهای نازکی هستند که صرفاً به منظور نگهداشتن آرماتورهای بالا بکار میروند تا اینکه آرماتورها در موقع بتنریزی تغییر مکان ندهند.
_ معرفی باز شو در سقف دال
برای ایجاد داکت یا سوراخ آسانسور باید تمهیداتی در سقفهای دال انجام شود.
میلگرد گذاری در این سقفها بدین صورت است که میلگرد مصرفی در این سقف نباید کمتر از مقدار میلگردی باشد که توسط سوراخ حذف میشود و میلگرد باید در دو طرف سوراخ قرار بگیرد میلگرد اضافی باید تا ۴۰ برابر قطر در هر طرف سوراخ ادامه یابند همچنین بهتر است که ۴ آرماتور اضافی همانطور که در شکل نشان داده شده است به صورت مورب بر تیر قرار داده شوند ولی در مورد سوراخهای بزرگتر باید به تیرهای باربری که توسط مهندس محاسبه میگردد ختم شود.
_ معرفی سقف کرمیت
مزایای کرمیت:
عدم نیاز به شمعبندی: طراحی سقف کرمیت با این فرض انجام میشود که تیرچهها به تنهایی (قبل از گرفتن بتن) توانایی تحمل وزن خود، بلوک، بتن خیس و عوامل اجرایی را داشته باشند. بنابراین سقف کرمیت نیازی به شمعبندی در هیچ یک از مراحل عملیات اجرایی ندارد.
_ معرفی یکپارچگی سقف و اسکلت
به علت جوش شدن تیرچه ها به اسکلت، پس از گفتن بتن، سقف و اسکلت یکپارچه شده و میتواند مانند یک دیافراگم صلب عمل کند. در اسکلت بتنی نیز با در نظر گرفتن قلابهای مخصوصی امکان یکپارچگی بیشتری ایجاد میشود.
_ معرفی سقف ضربی کرمیت
وجود اشکالات عمده در عملکرد سقفهای ضربی با تیرآهن مانند عدم ایجاد یک دیافراگم مناسب بین ستونها و مصرف زیاد فولاد در مقایسه با مقدار باربری باعث شد تا در سال ۱۳۵۶ با ارائه طرحی بهینه سقف ضربی کرمیت محکمتر و سیستم طاق ضربی اصلاح گردید در سیستم طاق ضربی کرمیت وجود بتن روی سقف میتواند یک دیافراگم مناسب بین ستونها ایجاد کند و همچنین به علت باز بودن جان تیرچهها مقدار زیادی در مصرف فولاد صرفهجویی شود.
_ معرفی سقف لانه زنبوری
از آنجا که در ساخت این نوع سقف، بتن و آرماتوربندی کمتری به کار میرود این سقفها به طور عمده به جای دال مسطح در جا با کف معلق متشکل از دال و تیر مورد استفاده قرار میگیرند. از این نوع کف میتوان برای کاهش تعداد تیرها و ستونهای لازم و در نتیجه صرفهجویی در فونداسیونها استفاده کرد. طرح لانه زنبوری سقف زیرین با ایجاد نقشهای سایه روشن جذاب به زیبایی منظره سقف میافزاید. بتن کف بر روی قالبهای سبکی از جنس الیاف شیشه، پروپیلن یا فولاد ریخته میشود و سقف پدید آمده در دو جهت حالت دندهای دارد این قالبها بسیار سبک و مقاوم هستند و تمام بارهای معمولی کارهای ساختمانی را تحمل میکنند به لحاظ اینکه قالبها در ردیفهای موازی چیده میشوند و میان ردیفهای موازی حایلهای موقتی قرار میگیرند، تعداد حایلها به حداقل کاهش مییابد.
مطالب مشابه:
دانلود پاورپوینت بررسی سقف فلزی در ساختمان
این فایل دارای ۵۹ اسلاید به صورت پاورپوینت میباشد.
دانلود مستقیم از سایت معماری بنا: