عناصر و جزئیات ساختمانی

دانلود پاورپوینت حفاطت ساختمان در برابر حریق

در عصر حاضر ، حفاظت از حریق هر بنا عامل عمده به شمار می رود و به دین لحاظ است که در کشورهای مترقی جواز ساختمان تنها وقتی صادر می گردد که دفاتر پیشگیری از حریق (یا سازمانهایی در این زمینه) نیز موافقت خود را اعلام دارند و این موافقت وقتی صورت می گیرد که اصول پیشگیری از حریق طبق قوانین ویژه این رشته در نقشه های پیشنهادی کاملاً رعایت شده باشد و به عبارت دیگر وقتی که آرشیتکت ، مهندس ساختمان یا تاسیسات هنگام تهیه نقشه و اجرای آن با یک مهندس مجرب حفاظت از حریق مشورت کرده و نظریاتش را تا سر حد امکان به موقع اجرا گذارد

حفاظت از حریق در نقشه های ساختمانی:

در عصر حاضر ، حفاظت از حریق هر بنا یا تاسیسات گوناگون از تعیین محل و تهیه نقشه ساختمان آن شروع شده و در انتخاب نوع مصالح ساختمانی ، اجرای ساختمان ، استقرار ماشین آلات و تاسیسات مختلف از قبیل شوفاژ ، سیمکشی های برق ، لوله کشی های آب گرم و سرد و بخار ، ایجاد کانالها ، دودکشها و هواکشهای گوناگون ، استقرار آسانسورها ، برقگیرها و چگونگی اشغال بنا و اجرای کار تا خاتمه بهره برداری عامل عمده به شمار می رود و به دین لحاظ است که در کشورهای مترقی جواز ساختمان کارخانجات ، انبارهای کالاهای مختلف ، ساختمانهای بزرگ و بناهای عمومی مانند سینما ، تآتر ، مهمانخانه ، مدرسه ، بیمارستان ، کارگاه و غیره تنها وقتی صادر می گردد که دفاتر پیشگیری از حریق (یا سازمانهایی در این زمینه) نیز موافقت خود را اعلام دارند و این موافقت وقتی صورت می گیرد که اصول و بمانی پیشگیری از حریق و ادوات و تجهیزات آتش نشانی مورد لزوم طبق استانداردها و قوانین ویژه این رشته در نقشه های پیشنهادی کاملاً رعایت شده باشد و به عبارت دیگر وقتی که آرشیتکت ، مهندس ساختمان یا تاسیسات هنگام تهیه نقشه و اجرای آن با یک مهندس مجرب حفاظت از حریق مشورت کرده و نظریاتش را تا سر حد امکان به موقع اجرا گذارد .

تعریف حریق:

حریق عبارت است از احتراق شدید مواد سوختنی یا آتشی است ناخواسته و از کنترل خارج شده که معمولا با نور و دود وحرکت زیاد توام است .
احتراق عبارت است از ترکیب یک ماده سوختنی با اکسیژن و به طور کلی یک فعل و انفعال یا تغییر حالت شیمیایی و تغییر شکل یک نوع گروه مولکولی به صورت نوع یا انواع دیگر است که در نتیجه تجزیه مولکولها به اتمها یا اجزای دیگر و ترکیب تمام یا قسمتی از آنها با اکسیژن و تشکیل خوشه های تازه مولکولی حاصل می شود.

نیازمندیهای اساسی:

– هر نوع بنا یا تاسیسات ، تازه یا کهنه که برای اشغال انسان است باید راههای خروجی کافی جهت فرار سریع اشغال کنندگان به هنگام حریق یا خطرات دیگر داشته باشد ولی هیچگاه نباید تنها به یک وسیله اکتفا نمود تا چنانچه به دلایلی یکی غیر قابل استفاده گردید بلادرنگ از دیگری استفاده شود .
– هر نوع بنا یا تاسیسات باید چنان ساخته ، مرتب ، مجهز ، نگاهداری و عمل شود که تا سر حد امکان از هر گونه به خطراندازی جان یا سلامت اشغال کنندگان به وسیله حریق ، دود و همچنین وحشت و اضطراب در حین فرار از کانون حریق احتراز به عمل آید .

طبقه بندی بناها:

– از لحاظ چگونگی اشغال بناها چنین تقسیم می شوند :
اماکن اجتماعی – آموزشی – تاسیسات مراقبتی – مسکونی – بازرگانی – اداری – صنعتی – انبارها – اشغالات مختلط – آسمانخراشها
مجامع:
اماکن تجمع در یک بنا یا قسمتی از آن برای تعدادی از صد نفر به بالا به منظور تبادل نظر ، اجرای مراسم مذهبی ، تفریح ، سرگرمی ، انتظار وسیله نقلیه از قبیل : تآتر ، سینما ، سالنهای کنفرانس یا مباحثه یا نمایش ، سرسره بازی ، ورزشگاه ، بولینگ ، شنا ، موزه ، رستوران ، کلیسا ، سالن رقص ، باشگاه ، سالنهای انتظار هواپیمایی یا قطارهای زیرزمینی یا وسایل مسافربری ، دادگاهها و …
اشغال هر اطاق یا فضا جهت اجتماعات کمتر از 100 نفر در یک بنا از طبقه بندی دیگر جز همان بنا طبقه بندی می شود .
آموزشی :
شامل کلیه اماکنی است که برای تجمع افرادی از 6 نفر به بالا به منظور آموزش در نظر گرفته اند . مانند مدرسه ، دانشگاه ، آکادمی ، مدارس پرستاری و کودکستانها و…

سیستم های اعلام حریق:

سیستم اعلام حریق : به مجموعه ای از قطعات الکترونیکی گفته می شود که وظیفه ی آشکارسازی حریق در اماکن مختلف را بر عهده دارد.
سیستم های اطفاء حریق: مجموعه دستگاهها و ابزار و وسایلی که جهت مهار و خاموش کردن آتش در حوادث آتش سوزی بکار گرفته می شوند اطلاق می شود.
انواع سیستم های اعلام حریق :
* سیستم های اعلام حریق دستی: در سیتم های دستی، شستی اعلام حریق تنها منبع تشخیص حریق است. در واقع کار تشخیص حریق در اینگونه سیستم ها فقط به انسان سپرده شده است و در مکان هایی که انسان حضور ندارد کاربردی ندارند.
* سیستم های اعلام حریق خودکار (اتوماتیک): سیستم های اعلام حریق خودکار، وابستگی کمتری به تشخیص انسان دارند و سیستم با استفاده از تجهیزات تشخیص و پانل کنترل و تجهیزات اعلام، آتش سوزی را تشخیص و اعلام میکند.

اجزای سیستم اعلام حریق

اجزای سیستم اعلام حریق به سه قسمت اصلی تقسیم می شوند :

• تجهیزات تشخیص حریق (دتکتورهها )
• تجهیزات اعلام حریق (فلاشرها ، آژیرها و …)
• مرکز کنترل یا پانل مرکزی که وظیفه ارتباط بین دتکتورها و وسایل اعلام حریق را به عهده دارد.

تجهیزات تشخیص حریق (دتکتورها)

دتکتورها وسایل الکترونیکی هستند که در شکل ها و طرح های مختلف و معمولا به رنگ سفید توسط کارخانه های سازنده ارائه می شوند و در محلهای مناسب ساختمان مانند آشپزخانه- موتورخانه- اتاق بایگانی- راهروها اتاق های منزل- اتاق های کنفرانس به صورت سقفی یا دیواری روی پایه های مخصوص نصب می شوند و وظیفه آنها تشخیص حریق و اعلام آن به مرکز کنترل میباشد.تغذیه دتکتورها معمولا با ولتاژ ۲۴ ولت DC صورت می گیرد ولی دتکتورهای وجود دارند که از ولتاژ های ۱۲ و ۴۸ ولت DC و یا ۲۲۰ AC ولت تغذیه می شوند. جریان عبوری از آن ها در حالت عادی چند ده میلی آمپراست و در مواقع بروز حریق افزایش می یابد. بسته به اینکه دتکتورها از کدام اثر آتش برای تشخیص استفاده می کند در انواع گوناگونی ساخته می شوند که در جدول زیر انواع آنها بررسی شده است.

فهرست عناوین

۱- حفاظت از حریق در نقشه های ساختمانی

۲- نظر چند استاد بزرگ معماری عصر حاضر

۳-تعریف حریق

۴- نیازمندیهای اساسی

۵طبقه بندی بناها

۶-خطرات محتویات

۷-وسایل خروجی

۸-پله کانهای داخلی

۹- پله های خارجی

۱۰- وسایل تردد متحرک

۱۱- برجهای دودناپذیر

۱۲- پرداخت داخلی Interior finish

13- درهای حریق بند و درهای دود بند   « Fire doors smoke stop doors »

۱۴- بناهای مسکونی

۱۵-بناهای مرتفع و آسمانخراش ها

۱۶- مختصات حرارتی مصالح ساختمانی

۱۷- عوامل مؤثر در مقاومت حریق بتون

۱۸- رفتار تیرهای بتونی و دالها به هنگام آزمایشات حریق

۱۹- فهرست منابع

توجه :این فایل شامل ۹۳ اسلاید به صورت پاورپوینت میباشد.

دانلود مستقیم از سایت معماری بنا:


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا