معماری اسلامی

دانلود پاورپوینت معرفی بنای تاریخی خانه طباطبایی کاشان

مقدمه معرفی بنای تاریخی خانه طباطبایی کاشان:

هنگامی که در بافت تاریخی و زیبای کاشان قدم می‌زنیم، هنر و دسترنج هنرمندان این مرز و بوم را از در و دیوار خانه‌ها در می‌یابیم و گویی که معماران و بناها در حال دیواره‌چینی و طاق‌زنی و … هستند. صدای نفس زدن آنها را می‌شنویم ولی با جذاب شدن قسمتی از این بناها صدای نفسها را نمی‌شنوی و شاید بتوانی نگاه دردآلود معماران را به دسترنجشان درک کنی. این شاید برای تو یک اشاره باشد که گامی فراتر بگذاری و نگاههای دردآلود آنها را به نگاهی به وسعت مهر مبدل کنی.
آری، باید بفهمی که این بناها با هزاران دسترنج در هزارتوی عشق ساخته شده است و هر خشت و هر آجرش، حکایتی ناگفتنی دارد. باید بتوانی این بناها را زنده کنی و شاید این وظیفه تو باشد. جان بخشیدن و زنده کردن آنها می‌تواند نام معماری گرانقدر را زنده کند و زنده کردن معمار زنده کردن یک اصالت یک فرهنگ و یک عشق است و شاید همین فرهنگ بوده است که خانه‌های چون طباطبائی‌ها، بروجردی‌ها و عامریها را رنگ زندگی بخشیده است و نام استاد علی مریم‌ها را زنده نگاه داشته است.
و اینک ما برآنیم تا خانه‌ای دیگر و معماری دیگر از تبار عاشقان هنر را زنده کنیم و نامی جاودان بخشیم.

تاریخچه خانه طباطبایی

خانه طباطبایی مانند دیگر بناهای تاریخی آن زمان از اصالت معماری و طراحی متناسب با فرهنگ و اقلیم خاص منطقه و تزئینات مجلل و باشکوهی برخوردار است. همین که به درون هشتی این خانه ی باشکوه پا می گذارید، نسیمی خنک و مطبوع، صورتتان را نوازش خواهد کرد و شما را به درون خانه خواهد کشاند. از راه پله پیش رویتان ۲۰ پله‌ای که پایین بروید به حیاط زیبا و وسیع خانه می‌رسید. حیاطی که زیبایی خیره کننده‌اش لحظه‌ای شما را بر جای خود میخکوب می کند. حوض زیبا و بزرگی از یک سو تا سوی دیگر حیاط کشیده شده و ماهیان قرمز درون آب زلال آن یکدیگر را دنبال می کنند. در ۲ سوی حوض بزرگ، ۶ باغچه هشت ضلعی پر از گل های زیبا، طراوت حیاط را صدچندان می کند.

این خانه در نزدیکی خانه تاریخی بروجردی و در جوار بقعه مبارکه امامزاده سلطان امیر احمد (این بقعه نیز از آثار هنری قرن نهم و دهم است) واقع شده و به خاطر اینکه سنگ بنای این خانه را شخصی به نام «حاج سید جعفر طباطبایی نطنزی» بنا نهاده است به خانه طباطبایی موسوم و مشهور شده است.
مجموعه خانه طباطبایی ها مشتمل بر ۳ بخش اندرونی بیرونی و بخش مخصوص خدمه است. مجموعه خانه تاریخی طباطبایی ها با ۴۷۰۰ مترمربع وسعت دارای ۴۰ اتاق، ۴ حیاط، ۴ سرداب (زیرزمین)، ۳ بادگیر و ۲ رشته قنات است. معماری خانه طباطبایی ها به شیوه معماری حجاب‌دار و گودال‌باغچه، متقارن و درون‌گرا است. معماری گودال‌باغچه یعنی باغچه‌ی خانه در گودی قرار گرفته است. بدین ترتیب بنا هم از نظر استحکام و مقابله با زلزله مقاوم می‌شود و هم آن که آبرسانی به بنا را تسهیل می‌کند؛ در ضمن از رطوبت بنا هم برای رشد گیاهان استفاده می‌شود. وقتی بنا در دل خاک باشد (یعنی بصورت گودال باغچه ساخته شود) خانه در عایق حرارتی هم قرار دارد. نه خانه زود گرم و نه زود سرد می‌شود.

معماری خانه طباطبایی

این خانه مشتمل بر چهار صحن و حیاط می‌شود که حیاط مرکزی متعلق به قسمت بیرونی و دو حیاط متعلق به اندرونی و یک حیاط متعلق به خدمه بوده است.
قسمت اندرونی خانه شامل اتاق پنج دری ساده در مرکز و دو حیاط در دو طرف آن و دارای سرداب‌هایی که بادگیر ها هوا را در آن جریان می‌دهند که این قسمت محل سکونت خانواده مرحوم طباطبایی بوده است. حیاط ضلع شمال غربی بزرگتر و تعداد اتاق‌های آن بیشتر و دارای سرسرای پذیرایی مجزایی است. در زیر قسمت اندرونی مخصوصاً اتاق مرکزی، سرداب بزرگی قرار دارد که دارای مشخصات منحصر به فرد خود است و به علل مختلفی مانند وجود بادگیر، سقف ضربی، نوع مصالح به کار رفته در بدنه، دو جداره بودن بدنه، وجود حوضی که قبلاً در مرکز سرداب بوده، اختلاف ارتفاع با سطح کوچه حدود ۸ تا ۱۰ متر و نسیم خنکی که از سطح حوض حیاط مرکزی وارد زیر زمین می شود، باعث شده است تا به خصوص در فصل تابستان ۱۵ تا ۲۰ درجه اختلاف دما بین زیرزمین و بیرون آن مشاهده شود.

این فایل دارای دارای 39 اسلاید به صورت پاورپونیت میباشد.

دانلود مستقیم از سایت معماری بنا:


 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا